Тази година тържествата са посветени на император Адриан, пише 24 часа. Милионите жители на

...
Тази година тържествата са посветени на император Адриан, пише 24 часа. Милионите жители на
Коментари Харесай

Рим празнува 2771-и си рожден ден СНИМКИ

Тази година тържествата са посветени на император Адриан, написа 24 часа.

Милионите поданици на Вечния град честват римската Коледа, или Dies Romana на латински. Така се назовава денят, в който се счита, че е роден Рим – на 21 април преди 2771 година

Кулминацията на тържествата е в неделя, макар че те започнаха още на 18 април. Богатият календар от изложения, концерти, конференции, възпроизвеждане на ритуали и събития от историята на империята включва и атрактивно шествие през днешния ден из центъра на Рим на хиляди мъже и дами, облечени като антични римляни

Тазгодишните тържества са отдадени на император Адриан, възкачил се на трона преди 1900 години, или тъкмо откакто умира Траян, който го осиновил. От 18 години римската Коледа се отбелязва публично от кметството на Вечния град. Тогава в зоната на Римския конгрес и Колизея минава шествието на членовете на Римската историческа група - културна асоциация, в която членуват стотици римляни, пристрастени към историята. Всеки от тях възпроизвежда с облеклото си персонаж от Римската империя.

Седалището на асоциацията се намира на Виа Апия, който е най-древният римски път, и прилича каструм, или едновремешен боен лагер на римски легион. В него има сцена и школа за гладиатори, амфитеатър, музей, оръжейница за легионери и гладиатори. 

Всяка година към шествието на Римската историческа група се причисляват и членове на исторически асоциации от света, в това число и от България

Очаква се в неделя по улиците към Римския конгрес да се стекат 1500 души с исторически дрехи и въоръжение, които да възпроизведат подиуми от антични борби. Те са членове на 46 асоциации от Италия и от други 13 страни. 

След шествието из центъра всички те ще се стекат на Чирко Масимо (или Циркус Максимус, най-голямата сцена за конни надбягвания от древността). Очакванията са, че най-малко 350 000 души ще следят спектакъла в центъра на Вечния град. Защо 21 април се назовава римска Коледа?

Според легендата, разказана и от историка Марк Теренций Варон, Рим е учреден от Ромул на 21 април през 753 година пр.Хр. Варон стига до тази дата въз основата на калкулации на приятеля му астролог Луций Таруций. От тази дата стартира и цялата последователност на Древен Рим – Ab Urbe Condita, или “от основаването на града ”.

Раждането на Рим се чества за пръв път по времето на император Клавдий през 47 година сл.Хр. След края на Римската империя умира и празникът. 

Празнуването на рождения ден на града се възобновява едвам през Възражданетo в края на XVIII в. През фашизма пък Мусолини провъзгласява с декрет рождения ден на Рим за официален празник

с наименованието “Коледа на Рим – Празник на труда ”. През 1945 година обаче указът е анулиран, а в новата републиканска история на Италия като празник на труда стартира да се отбелязва 1 май. В същото време 21 април става единствено римска Коледа.  Още по тематиката четете тук.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР